Telekvásárlás a Kápolna építéséhez
Amikor már folyamatban volt az építési engedély megszerzése, az egyik elöljáró testvér feltette a kérdést – mindnyájunk meglepetésére: - Testvérek, hova fogjuk mi építeni az imaházat, amikor telkünk még nincs?

Valóban meglepő volt a kérdés, és még inkább meglepő volt az, hogy senki nem tudott rá feleletet adni. Tamaska Gyula testvér adott javaslatot: - Induljunk el, és keressünk a környéken telket, amit megvásárolhatunk.

Abban egyetértettek az elöljárók, hogy itt a környéken, hiszen itt nőttünk fel többen is az árvaházban, ennél fogva csak ezen a környéken kívánunk maradni, és az új imaházat megépíteni.

Megindult tehát a telekkeresés. Teltek a hetek, és senki nem talált eladó és megfelelő telket. Egy idő után azonban Nagy Lajos testvér szólalt meg. Jól emlékszem a szavára:

- Testvérek, hát itt járunk el évtizedek óta egy telek mellett a Köbölkút utca sarkán. Be nem látunk a telekre, mert sűrű sövénnyel van körülvéve, de épület nincs rajta. Keressük meg valahogyan, hogy ki a tulajdonosa, és próbáljuk megvásárolni. Ennél jobb helyen nem is találhatunk az imaház részére helyet!

Nemsokára meg is tudtuk, hogy ki a tulajdonos: dr. Kolba Vilmos főorvos, a Bartók Béla út 46. szám alatt, és délután 7 óráig rendel a fogorvosi rendelőjében. Kijelöltem 3 elöljáró testvért, akikkel együtt elmegyünk a főorvoshoz. Kértem őket, hogy úgy öltözzenek fel, ahogyan az imaházba szoktunk menni. Amikor becsöngettünk a lakásba, kijött az asszisztensnő és közölte, hogy a rendelésnek már vége van, és így a főorvos úr már nem fogad bennünket. Közöltem vele, hogy mi nem az orvost keressük, hanem más ügyben jövünk. Meglepődött és bement. Néhány perc múlva kijött a főorvos. Amikor végignézett rajtunk, kissé vonakodva, de beengedett bennünket, és egy nagy kerek asztal köré leültetett. Közölte velünk, hogy behívja a feleségét is, mert ennek a beszélgetésnek tanúja kell, hogy legyen. Rádöbbentem, hogy a főorvos nyilvánvalóan arra gondol, hogy az Államvédelmi Hatóság – közismert nevén az ÁVO – emberei vannak itt, és lehet, hogy el is fogják őt vinni, és többé haza sem jöhet. Ez abban az időben gyakori eset volt. Bejött a feleségével együtt és helyet foglaltak velünk szemben. Bemutatkoztam, és közöltem, hogy mi annak a Baptista Gyülekezetnek a képviselői vagyunk, amelyiknek az imaháza ugyancsak az Alsóhegy utcában van. Szeretnénk megvásárolni a főorvos úr Köbölkút utca sarkán lévő telkét, és egy imaházat építeni rá, mert a jelenlegi imaházunkat le kell bontani.

Nagyon meglepődött a főorvos, és látszott rajta, hogy a feszültsége is feloldódott, amikor kiderült, hogy nem az ÁVO-nak az emberei vannak itt. Rövid hallgatás után meg is adta a választ az ingatlanra vonatkozó kérésünkre:

- A Köbölkút utcai telkünk nem eladó. Feleségemmel együtt oda járunk ki szalonnát sütni, amiről nem mondunk le. De egyébként is én egy hithű katolikus vagyok, és kizárnak a saját egyházamból, ha egy szektának adok telket, hogy imaházat építsenek rá. A telek nem eladó!

Néhány perces csend következett. A főorvos várta, hogy felállunk és elmegyünk, de nem álltunk fel. Az elöljáró testvérek néztek rám, és várták, hogy indulunk. Azon gondolkoztam, hogy mivel tudnánk rávenni ezt a főorvost, hogy adja el nekünk a telket… és a főorvos megszólalt – de nem hozzánk, hanem a feleségéhez:

- Mama, nem ver meg az Isten bennünket, ha nem adjuk oda a telket? Az én egyházam nem épít templomot, ezek a szektások pedig templomot akarnak építeni a telkünkre. Mama… nem ver meg az Isten?

Az Úr csodálatos gondviselését éreztem a főorvos szavaiban. A feleség nem szólalt meg, de a főorvos odafordult hozzám és kérdezett: - Mit ér maguknak az a telek?

Arra gondoltam, hogy az imaház építésére 400 ezer forintot tudtunk megajánlani úgy, hogy 2 év alatt kell a felajánlást letörleszteni. Legalább egy negyed részét oda tudnánk adni a telekért. Válaszoltam a főorvosnak: - Százezer forintot tudnánk érte adni… és válaszolt a főorvos is: - Kilencvenezer forintért a maguké, ha érvényes építési engedélyt kapnak.

Mindnyájan éreztük, hogy az Úr csodálatos gondviselése ez, hiszen már a tizedet is megadta, pedignem is kértük Így mienk lett a telek, és felépült rá az Imaház.


A megnyitó istentiszteleten a szószéken vannak: dr. Szakács Imre lelkipásztor,
Nagy József lelkipásztor, dr. David Hughey és Oláh Lajos lelkipásztor

Csodálatos ünnepély volt az Imaház felavatása 1965. november 15-én. Nemcsak az imaterem, hanem az udvar is megtelt az ünnepre eljött testvérekkel. Az ünnepi istentiszteletre meghívtam dr. Kolba Vilmos főorvos urat is. El is jött – de én a szószékről nem láttam, hogy ő is jelen van. Valahol a karzaton tudott helyet foglalni.


Az ünneplő gyülekezet a megnyitó istentiszteleten

Amikor az avató ünnepségnek vége volt, én szokásom szerint a lépcsőházban fogtam kezet a távozó testvérekkel. Amikor már majdnem mindenki elment, odajött hozzám az egyik elöljáró testvér, és arra kért, hogy menjek fel a karzatra, mert ott van még egy férfi a karzat első sorában, szembe a szószékkel, és nem jön le, csak áll, és néz a szószék felé.

Felmentem, és meglepetésemre dr. Kolba Vilmos állt ott, már csak egyedül. Odamentem hozzá, és a vállára tettem a kezem, és köszöntöttem szeretettel. Folytak a könnyei, és csak annyit mondott: - Áldja meg magukat az Isten! – és gyorsan eltávozott.

Hiszem, hogy öröm volt a szívében, amikor látta, hogy szalonnasütő telkük a jó Isten szolgálatába került a rajta felépült kápolnával.

A mi bizonyságtételünk pedig az, hogy az Úr csodásan működik és gondoskodik az Ő népéről!

dr. Szakács Imre


Information
Introduction Vorstellung
Keresés Budai Baptista Gyülekezet
Rendszeres alkalmak
Vasárnap
09:15 - Imaóra
10:00 - Istentisztelet
17:00 - Istentisztelet

Csütörtök
18:30 - Bibliaóra

Péntek
18:00 - Ifjúsági Bibliaóra

Helyszín: itt

Minden hónap harmadik vasárnap délután a Kamaraerdei Idősek Otthonában tartjuk az istentiszteletet, az Alsóhegy utcában ekkor nincs összejövetel.
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
Közelgő Események
Nincs közelgõ esemény
Nincsenek események a hónapban.

HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031Imakérésed van?
ima.jpgImakérés beküldése
   
© Budai Baptista Gyülekezet.